Ζύμες, ψωμιά

Τα τσουρέκια μου



  


Υλικά:
1 και 1/3 ποτήρι νερό χλιαρό
180 γρ. μαγιά νωπή
2,5 κιλά αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
600 ml γάλα
750 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
300 γρ. μινερβίνη
1 σακουλάκι μαχλέπι
1 κ.γ. κακουλέ
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:
Λιώνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνουμε τόσο αλεύρι όσο να γίνει το μείγμα μας ένας χυλός. Το σκεπάζουμε για 15- 20 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι άφρισε….



Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, κάνοντας στη μέση μια λακκούβα.



Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και το βγάζουμε αφού έχει κάψει, πριν όμως αρχίζει να βράζει.
Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη μινερβίνη.
Στη λακκούβα με το αλεύρι ρίχνουμε το μαχλέπι, το κακουλέ και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και από πάνω το μείγμα των αυγών.



Ρίχνουμε και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Μόλις καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης, ρίχνουμε τη λιωμένη μινερβίνη λίγη λίγη. Ζυμώνουμε και ρίχνουμε μινερβίνη.



Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσει όλη η μινερβίνη. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να διπλασιαστεί.












Πρέπει να βάζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και να μένει η δαχτυλιά, να μην γεμίζει η τρύπα.





Κόβουμε με ψαλίδι κομμάτια ζύμης σαν κορδόνια και πλέκουμε.  Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν. Αφού φουσκώσουν, αλείφουμε με κρόκο διαλυμένο με λίγο νερό. Ψήνουμε για περίπου 20- 30 λεπτά, στους 170 C.












Νηστίσιμα τσουρέκια (του πατρός Αθανασίου)



Υλικά:
Για το προζύμι: 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς
                          1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
                          1 κ.σ. ζάχαρη
                          4 κ.σ. αλεύρι


Για τη ζύμη: 1/2 κιλό στυμμένο χυμό πορτοκαλιού (σε θερμοκρασία δωματίου)
                     2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
                     1 φλιτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
                      1 βανίλια
                      3 κ.γ. μαχλέπι
                      1/2 κ.γ. μαστίχα σκόνη
                      λίγο αλάτι
                      αλεύρι δυνατό για τσουρέκια (1000 -1200 γρ. περίπου)


Εκτέλεση:
Για το προζύμι: διαλύουμε στο νερό τη μαγιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 20 λεπτά.

Για τη ζύμη: ανακατεύουμε το χυμό με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το προζύμι, το καλαμποκέλαιο, το αλάτι, τη μαστίχα, τη βανίλια και το μαχλέπι. Στο τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά όσο αλεύρι χρειαστεί, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει (να διπλασιαστεί σε όγκο).



Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν για μισή ώρα.



Ψήνουμε στους 160 C για περίπου 30 λεπτά.











   Ελιόψωμο (νηστίσιμο)



Υλικά:
1 φακελάκι μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
3/4 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 γεμάτο φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι ελιές κομμένες σε ροδέλες
 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. σκληρό αλεύρι (όσο χρειαστεί μέχρι να γίνει το ζυμαράκι μας)

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό. Ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και στο τέλος το αλεύρι, πρώτα γ.ο.χ και στη συνέχεια όσο πάρει από το σκληρό. Ζυμώνουμε και μόλις το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε το 1/3 από το λάδι. ξαναζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει η ζύμη το λάδι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20- 30 λεπτά.


Μετά από το χρονικό αυτό διάστημα, ρίχνουμε το επόμενο 1/3 από το λάδι και ζυμώνουμε πάλι μέχρι να απορροφηθεί. Τότε προσθέτουμε και τις ελιές και ζυμώνουμε για να πάνε παντού. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμη 30 λεπτά. Τότε, προσθέτουμε το τελευταίο 1/3 από το λάδι. Τώρα ζυμώνουμε ελάχιστα. Δεν χρειάζεται να απορροφηθεί εντελώς το λάδι. Βάζουμε το ζυμαράκι μας σε φόρμα και αφήνουμε για 1 περίπου ώρα να φουσκώσει. Ψήνουμε στους 175 C για περίπου 50 λεπτά.









Ταχινοψωμάκια (νηστίσιμο)











Υλικά:
Ζύμη: 1 δόση από τη ζύμη για πίτσα
Ταχίνι
Μέλι
Νιφάδες κουβερτούρας

Εκτέλεση:

Κόβουμε ζυμαράκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη. Αλείφουμε μια λεπτή στρώση ταχίνι –δεν βάζουμε πολύ για να μην πικρίσει-. Συνεχίζουμε με μέλι και τρίμματα κουβερτούρας, αναλόγως τις προτιμήσεις μας και τις γεύσεις μας. Τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό στη μέση κάθετα (αφήνοντας 5 εκατοστά στην αρχή) και γυρίζουμε τα δύο μέρη εναλλάξ σαν πλεξούδα, όπως πλέκουμε τα τσουρέκια, αλλά εδώ έχουμε δύο λωρίδες. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 175 C μέχρι να ροδίσουν.

    




















Τηγανίτες




Υλικά:
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½  κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη (περίπου 1/2 κιλό)


Εκτέλεση:
Στο νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ελαστικό ζυμαράκι. Το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον.



Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης (μεγέθους όσο 1 καρύδι) και με τα χέρια μας το ανοίγουμε όσο γίνεται πιο λεπτό.



Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, γυρίζουμε και από την άλλη. Τρώγονται ζεστές μόνες τους ή μπορούμε να τις σερβίρουμε και με μέλι.



Διαφορετικά, μπορούμε να τις γεμίσουμε με φέτα ή αλλαντικά.












Τυροκλούρι..... ή αλλιώς τυρόψωμο Θεσσαλίας!



Υλικά:
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 κούπα σκληρό αλεύρι και περίπου ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½  κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο

750 γρ. φέτα
ελαιόλαδο (περίπου 1 κούπα)


Εκτέλεση:
Στο νερό διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι και το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα ελαστικό ζυμαράκι. Το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει σε ζεστό περιβάλλον.



Χωρίζουμε το ζυμαράκι μας σε 6-7 ισομεγέθη μέρη. Λαδώνουμε ένα ταψί. Ανοίγουμε με το χέρι μας το 1 κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε μέσα στο ταψί. Από πάνω τρίβουμε σε μεγάλα κομμάτια φέτα και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης, πάλι με φέτα και λάδι και με τον ίδιο τρόπο τελειώνουμε όλα τα ζυμαράκια.



Στο τελευταίο ζυμαράκι δεν βάζουμε φέτα. Παίρνουμε με τα χέρια μας το μείγμα μας και αρχίζουμε να το γυρνάμε στρίβοντάς το προς διαφορετικές κατευθύνσεις (δεξιά με το δεξί χέρι και αριστερά με το αριστερό χέρι). Με τα δάχτυλά μας πατάμε το ζυμάρι μας για να καλύψουμε όλο το ταψί. Ψήνουμε στους 175 C για περίπου 40 λεπτά.













Ψωμάκι στη γάστρα (από την fb ομαδούλα μου...)












Υλικά:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κούπα σκληρό αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω) (μπορούμε να βάλουμε μισό για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό, ή όλο σκληρό, ή όλο ολικής άλεσης)
360 ml. νερό βρύσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½  κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ανακατεύω όλα τα υλικά και βάζω σε μπολ μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες. Ανοίγω  τον φούρνο στους 250 βαθμούς και  βάζω μέσα τη γάστρα μαζί με το καπάκι να κάψει.  Βγάζω το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και  ζυμώνω  κάνοντας διπλώματα. Χωρίζω το ζυμάρι σε 2 μέρη και φτιάχνω δύο στρόγγυλα καρβελάκια.  Πριν τα βάλω στο φούρνο κάνω διπλώματα και  τα αφήνω από την πάνω μεριά για να κάνουν αυτό το σκάσιμο! Αλείφω με λίγο νεράκι και βάζω σουσάμι ή ηλιόσπορο. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Βγάζω την καυτή γάστρα και βάζω μέσα τα ζυμαράκια μου! Δεν λαδώνω την γάστρα. Ψήνω στους  250 C,  με καπάκι,  για μισή ώρα. Βγάζω το καπάκι και ψήνω άλλα 15 λεπτά, αφού χαμηλώσω τη θερμοκρασία στους 210 C







Νηστίσιμα κρουασανάκια με κουβερτούρα



Υλικά:
500- 600 γρ. αλεύρι (να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια)
1 κ.γ. μπέικιν
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
½  κ.γ. μαχλέπι
¼ κ.γ. κακουλέ
2 κ.σ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι σπορέλαιο
½  φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
Κομματάκια κουβερτούρας

Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν, την χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσα. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε κύκλο και κόβουμε σε 8 ίσα μέρη, όπως την πίτσα. Σχηματίζονται έτσι τριγωνάκια. Βάζουμε ένα κομματάκι κουβερτούρας στη βάση του κάθε τριγώνου και αρχίζουμε να τυλίγουμε προς τη μύτη του. 



Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε άλλα 15΄να φουσκώσουν.













Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 C για 20-30 λεπτά περίπου.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με μαργαρίνη για να γυαλίσουν.












Λαγάνα χωρίς λάδι





Υλικά:
350 γρ.  νερό βρύσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3  κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σκληρό αλεύρι, μισό – μισό, όσο πάρει…


Εκτέλεση:
Ανακατεύω όλα τα υλικά και βάζω σε μπολ μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες. Βγάζω το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω. Χωρίζω το ζυμάρι σε 2 μέρη.  Με πλάστη ανοίγω 2 φύλλα, δίνοντας το σχήμα της λαγάνας.Τοποθετώ σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Σε μπολάκι, διαλύω 1 κ.γ. μέλι με λίγο νερό και αλείφω τις λαγάνες. Πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι ή οποιονδήποτε άλλο σπόρο της αρεσκείας μου. Πατάω ελαφρώς για να κολλήσει το σουσάμι. Αφήνω να φουσκώσει για 20 λεπτά περίπου. Πατάω με τα δάχτυλα για να κάνω το χαρακτηριστικό σχέδιο της λαγάνας. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15 λεπτά, μέχρι να μοσχομυρίσει Καθαρά Δευτέρα!







Λαγάνα με ταχίνι (της Μυρτούς Αγγέλου)

 

Υλικά:
700 γρ. νερό βρύσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3  κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ταχίνι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις και σκληρό αλεύρι, μισό – μισό, 1 κιλό

1 κ.γ. μέλι
σουσάμι
ηλιόσπορο
ελιές


Εκτέλεση:
Ανακατεύω όλα τα υλικά και βάζω σε μπολ μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες. Βγάζω το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω. Χωρίζω το ζυμάρι σε 2-3 μέρη. Ανοίγω φύλλα, δίνοντας το σχήμα της λαγάνας. Αν θέλουμε προσθέτουμε 1 ποτήρι ελιές στο ζυμάρι. Τοποθετώ σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα.

Σε μπολάκι, διαλύω 1 κ.γ. μέλι με λίγο νερό και αλείφω τις λαγάνες. Πασπαλίζω με μπόλικο σουσάμι, ηλιόσπορο ή οποιονδήποτε άλλο σπόρο της αρεσκείας μου. Πατάω ελαφρώς για να κολλήσει το σουσάμι. Αφήνω να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου. Πατάω με τα δάχτυλα για να κάνω το χαρακτηριστικό σχέδιο της λαγάνας. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι λαγάνες μας!







Μερεντόψωμο (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)





Υλικά:
Στερεά υλικά: 600 γρ. αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις
80 γρ. ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
1 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
1 βανίλια

Εγώ προσθέτω τα στερεά υλικά λίγο κακουλέ και λίγο μαχλέπι. Το μερεντόψωμο έτσι γίνεται πιο τσουρεκένιο....

Υγρά υλικά: 150 γρ. βούτυρο μαλακό
150 γρ. γάλα χλιαρό
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για το τελείωμα: 6 μπισκότα πτι μπερ ολικής αλεσμένα
8 - ­10 κ.σ. πραλίνα σε θερμοκρασίας δωματίου
λίγες κ.σ. γάλα ή διάλυμα αβγού για να γυαλίσει
λίγη άχνη




Εκτέλεση:
1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα αβγά και τα χτυπάμε να ενωθούν.
2. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα το μαλακό βούτυρο και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε με τον γάντζο ζυμώματος τα υλικά για 1΄­2' να ενωθούν. Στην συνέχεια χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 8­ -10' να γυαλίσει η ζύμη. Η τελική της μορφή θα είναι λεία, απαλή και εύπλαστη, μαλακή ζύμη.
3. Μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω και την τοποθετούμε σε μπολ .Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μια ώρα να φουσκώσει.
4. Την βγάζουμε στον πάγκο και την κόβουμε σε 4 όμοια κομμάτια. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο με πάχος 2­3 χιλιοστά και διάμετρο 23- ­25 εκ. Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
5. Βάζουμε επάνω το 1 φύλλο και με σπάτουλα αλείφουμε όλη την επιφάνεια με στρώση πραλίνα. Πασπαλίζουμε τριμμένο μπισκότο. Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο ,επαναλαμβάνουμε πραλίνα, μπισκότο, φύλλο, πραλίνα­ μπισκότο και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Σύνολο έχουμε 4 στρώσεις φύλλο και 3 στρώσεις πραλίνα - ­μπισκότο.
6. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε στα 4 αφήνοντας 3­4 εκ. ζύμης στο κέντρο ενωμένα. Βάλτε ένα μικρό σφηνάκι στο κέντρο της ζύμης για να μην ξεχαστείτε και κατά λάθος την κόψετε.
7. Χωρίζουμε τα 4 κομμάτια σε 8 και μετά σε 16. Σαν μια πίτσα δηλαδή κομμένη σε 16 τρίγωνα με το κέντρο ενωμένο για να συγκρατεί τα κομμάτια. Πιάνοντας ανά 2 κομματάκια τα στρίβουμε 2 φορές ώστε να σχηματιστούν δίχρωμα κύματα ζύμη ­ πραλίνα. Στην ένωση των δυο φύλλων τσιμπάμε την κάτω ένωση να κολλήσει και μετά την πάνω πιέζοντας ελαφρά προς το κέντρο να σχηματίσει λουλούδι με ρίγες.
8. Αφήνουμε το μπριός σε ζεστό σημείο για 30' να φουσκώσει. Αλείφουμε με γάλα η διάλυμα αβγού να γυαλίσει.
9. Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30' να ροδίσει και να φουσκώσει. Καυτό όπως είναι το αχνίζουμε με λίγη άχνη και το σερβίρουμε ζεστό.









  Μαλακά ψωμάκια για χάμπουργκερ


   







      Υλικά:
      1 ποτήρι  χλιαρό γάλα 
      1 αυγό 
      60 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
      2 κ. σ. ζάχαρη 
     1 φακελάκι ξερή μαγιά
     1 κ. γ. αλάτι
     600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     1 κρόκος  για την επάλειψη εξωτερικά και σουσάμι  για πασπάλισμα
 (http://cookeatup.com/)

  Εκτέλεση:
 Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την ζάχαρη, την μαγιά, το αυγό και το βούτυρο λιωμένο. 
 Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει.



 Ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι και το προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε για 5  λεπτά. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε λαδώσει. Το σκεπάζουμε και το  αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.



 Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το ξεφουσκώνουμε και το χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Λαδώνουμε τα  χέρια μας και δίνουμε στα ζυμαράκια μας στρόγγυλο σχήμα ή σχήμα σκυλάκι.
  
 



 Τοποθετούμε σε  ταψί, σε λαδόκολλα και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν.



Αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, τον οποίο έχουμε διαλύσει  με 2 κ.σ. νερό.  Μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180 C για 10- 15 περίπου λεπτά. Γεμίζουμε με μπιφτέκια ......Μμμμμμμ!!!!!!

 










Αλμυρά κριτσίνια

Υλικά:
½ φλιτζάνι μαργαρίνη
2 αυγά
1 ποτήρι τριμμένο κεφαλοτύρι
1 κ.γ. μπέικιν
Αλεύρι όσο πάρει


Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τα αυγά. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και τη μπέικιν. Βάζουμε αλεύρι όσο πάρει. Απλώνουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Κόβουμε σε λωρίδες που να μοιάζουν με κριτσίνια. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν (περίπου 15 λεπτά).








Δεν υπάρχουν σχόλια: